Reda ut lite grann … typ …

Just nu är det en vildsint röra med listor som cirkulerar. Fan vet hur många olika för natt i Älvsjö, några olika för natt i Södertälje osv.

Nu är det dags att komma till skott!

För er som jobbar natt i Älvsjö: I måndags kväll började SEKO cirkulera ett nytt förslag till nattlista, den umpfte i ordningen. Ni som är berörda har fått den i era mailboxar. TITTA NOGGRANT på den, eftersom det är en lista Alstom accepterar (där handlar det om bemanning/skift, helt enkelt). När ni har läst och begrundat; skicka då ett svar på detta inlägg. Bäst är det ju om ni undertecknar med namn, eftersom vi då kan hålla ordning på hur många som gillar den eller inte. Inte för att jag har några förhoppningar om att alla svar kommer att vara helt seriösa, men man kan väl få hoppas. Som en liten fotnot kan ju sägas att Alstom INTE accepterar listor som går utanför deras bemanningsplan.

Dag/eftermiddag i Älvsjö: Vad gillar ni det förslag som hänger där sedan tidigare? Samma sak här; läs, fundera och skriv ett svar på detta inlägg, under eget namn. Ja, vi vet att den inte riktigt lirar med arbetstidslagen, men den är lagd som den är för att få en veckas sammanhängande ledighet.

När det gäller veckovila finns en del frågetecken och annat att reda ut.

Det hävdas att listorna bryter mot arbetstidslagen. Det enkla svaret på detta är att ja, det gör de. Vi har ofta tidigare tummat på arbetstidslagstiftningens bokstav för att få till vettiga ledigheter. Detta har vi laglig möjlighet att göra. Citerar från Arbetsmiljöverkets sida http://www.av.se/lagochratt/atl/kapitel01.aspx, läs tredje paragrafen där: ”Genom kollektivavtal som har slutits eller godkänts av en central arbetstagarorganisation får göras antingen undantag från lagens tillämpning i dess helhet eller avvikelser från bestämmelserna i 5 och 6 §§, 7 § andra stycket, 8-10 a §§, 12-14 §§ samt 15 § andra och tredje styckena. Vidare får raster bytas ut mot måltidsuppehåll genom sådana kollektivavtal. Avvikelser från 10 a § får dock inte innebära en längre beräkningsperiod än tolv månader.”

Här är det paragraf 14 som avser veckovila. Här står – svart på vitt – att vi kan avtala bort veckovila i viss mån för att skapa mervärde för våra medlemmar.

OM vi ska komma med andra förslag vore det bra om såna förslag kom in till facket, eftersom det inte är så konstruktivt att bara sätta sig med armarna tjurigt i kors och säga ”Vill inte!” utan att komma med ett vettigt motförslag. Givetvis blir det också så, att om vi ska tillämpa arbetstidslagen strikt, då faller alla listor i alla depåer. Då får Alstom lägga fram vilka skitförslag de vill – bara de följer arbetstidslagen – och sen kommer dessa förslag att gälla.

 

Och eftersom jag nu inte lyckades pricka alla SEKO-medlemmar med detta inlägg ber jag allra som ödmjukast om ursäkt på en gång. Ni som läser detta kan ju sprida bloggadressen till era kompisar i så fall.

Vänligen observera att era svarsinlägg inte kommer att synas innan jag har godkänt dem:)

/Sven, ordförande SEKO verkstadsklubben


7 kommentarer on “Reda ut lite grann … typ …”

  1. Tauno Halonen skriver:

    Hej Jag Tauno Halonen, godkänner 4v listan på dag tid som har hängts upp.

  2. Anders Lutman skriver:

    Anders Lutman god känner 4 veckorlistan

  3. Felix Varshovi/ Älvsjö skriver:

    Felix Varshovi godkänner 4V tur listan för dag tur.
    MVH
    Felix Varshovi

  4. Bo Jonsson skriver:

    Bo Jonsson godkänner v4 listan dag som har hängts upp.

  5. Sjöbacka Sidney skriver:

    Sjöbacka Sidney godkänner 4 veckors dagturlistan.

  6. Jonny Frimodig skriver:

    Jag Jonny Frimodig godkänner 4v listan

  7. Jonas Adamek skriver:

    Jag, Jonas Adamek godkänner självklart 4veckors dagturslistan.


Lämna en kommentar